top of page

Om Akitan

Författare: Lotte Lekholm

 

Akitan är en stor spetshundsras från Japan och den är också klassad som en av landets nationalmonument. Rasen är mycket gammal och har sitt ursprung i de norra delarna av Japan. Från början användes den som jakthund på framför allt vilt som t.ex. björn och hjort, men den har också fyllt funktion som vakthund. Idag är Akitan främst en uppskattad sällskapshund, i Japan såväl som i övriga världen.

Stolt japan

Akitan är en stolt och värdig hund med stark integritet. Det är en stor, kraftig och nästan kvadratiskt byggd hund. Mankhöjden är för hanhund 64 – 70 cm och för tik 58 – 64 cm. Kännetecken är det kraftiga huvudet med små rättuppstående och framåtlutade öron och trekantiga, något snedställda ögon. Pälsen är tjock och svansen ska bäras stolt ringlad över ryggen.

AIS.jpg

Temperament

En Akita är en ursprunglig hund med utpräglade ledaregenskaper som kräver en hel del hundkunskap och tålamod av sin ägare. Akitan är normalt en tyst, lugn, oberörd och värdig hund men kan trots detta växla från vila till aktivitet på en bråkdel av en sekund för att nästan lika snabbt koppla om till vila igen. Akitan är mycket lojal och tillgiven sin familj och skyddar denna till varje pris. Den tycker däremot inte om att vara socialt isolerad från sin familj utan vill helst vara med i händelsernas centrum, och flyttar sig gärna från rum till rum för att kunna hålla ögonen på sin ägare.

Naturlig vaktinstinkt

Man behöver inte lära en Akita att vakta – det har den naturligt. Akitan är en enfamiljshund och gäster som glatt hälsas av hunden när du är med, blir inte nödvändigtvis så vänligt bemötta när Akitan är ensam hemma. Däremot sparar den ofta sitt skall tills det behövs, som till exempel för att avvärja ett direkt intrång.

Akitan startar sällan ett bråk men är dominant mot andra hundar och backar ogärna undan en utmaning, oavsett den andra hundens storlek. Den har också ett minne som en häst och glömmer aldrig en oförrätt utan kan ge igen långt senare; då kanske som en fullvuxen och mycket stark hund.

Hård, men förarvek

Även om Akitan är en självsäker, ambitös och hård hund behöver den inte fostras med en omild hand. Akitan vill följa sin ägare och är oerhört uppmärksam på ägarens alla signaler, men kräver i gengäld att flockledaren är pålitlig och ger tydliga direktiv för vad den ska göra. Starkt ledarskap är inte det samma som hårdhänt hantering. Akitan har hög smärttröskel och kan inte pryglas till lydnad. Brysk behandling minskar inte utan ökar aggressivt beteende hos hunden när den mister förtroendet för sin förare. En ägare som förlorar behärskningen avslöjar sin egen osäkerhet och det framkallar enbart mer dominans hos Akitan, som med rätta anser sig bättre lämpad till flockledare än en hysterisk och aggressiv ägare. Det är alltså viktigt att inte hamna i affekt utan lugnt och bestämt tillrättavisa Akitan om vad det är som gäller. Trygghet, konsekvens och positiv inlärning ger ett mycket bättre resultat.

 

Senast uppdaterad ( 2009-05-04 )

bottom of page